Γιατί Ruby on Rails;

Συχνά οι πελάτες μας ρωτάνε τι είναι ακριβώς το “Ruby on Rails” και γιατί να το προτιμήσουν σε σχέση με την PHP και τις πλατφόμρμες Joomla, Drupal ή Wordpress.

H Ruby λοιπόν, είναι μια γλώσσα όπως ακριβώς και η PHP. Είναι καθαρά object oriented και η σύνταξή της είναι τόσο έξυπνη και εύκολη με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ λιγότερες γραμμές κώδικα για να έχεις το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα με τις υπόλοιπες γλώσσες.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Ruby on Rails

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά:

  • Μπορείς να έχεις έναν λιτό και καθαρό κώδικα.
  • Ο κώδικας είναι εύκολα επεκτάσιμος. Σε πολύ λιγότερο χρόνο από τις άλλες γλώσσες μπορούμε να αναβαθμίσουμε και να επεκτείνουμε την ιστοσελίδα του πελάτη μας.
  • Είναι πολύ πιο εύκολο να συντηρήσεις μια ιστοσελίδα σε Ruby on Rails.


Και για λίγο πιο προχωρημένους….

Το Rails είναι framework. Δεν έχει καμία σχέση με το Joomla ή το Wordpress, αυτά είναι CMS - έτοιμα συστήματα διαχείρισης της πληροφορίας.

Το Rails είναι καθαρά ένα framework για developers που θα φτιάξουν ένα web app ακριβώς όπως το επιθυμεί ο πελάτης. Χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική MVC για να είναι όλα σωστά δομημένα (κάτι το οποίο έχουν αντιγράψει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα frameworks).

Το Rails παρέχει πολλαπλές βιβλιοθήκες ώστε να γίνουν πιο γρήγορα συνηθισμένες ενέργειες και έτσι ο developer θα ασχοληθεί με το να φτιάξει το project ακριβώς όπως περιγράφουν τα specs. Επίσης, έχει μια μεγάλη κοινότητα και πολύ καλό documentation.

Πολλά startups και πολλές γνωστές υπηρεσίες όπως το Twitter, το Groupon, το Basecamp, το skroutz.gr, κ.α. επιλέγουν το Rails.

Στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένο όσο στο εξωτερικό, αλλά κερδίζει γρήγορα έδαφος, αφού είναι ένα γρήγορο και ευέλικτο framework.


Ηλίας Παπαδάμος
Senior Ruby Developer @ eproductions
eliasp@eproductions.gr

Blog_ruby-on-rails